La Chemise — Stilguiden

Stilguiden

FRACK/HÖGTIDSDRÄKT

Står det frack/högtidsdräkt på inbjudan gäller det att följa reglerna då det är den mest formella klädutstyrseln. Här bärs en svart frackavaj med svarta byxor med dubbla sidenrevärer, till skillnad från smokingbyxor som har enkla. Frackskjortan har ett hårt, stärkt skjortbröst i pikétyg och en hög styv vingkrage. Skjortbröstet har två eller fler tomma hål där lösa bröstknappar ska fästas. Manschetterna är också i stärkt pikétyg och har hål för manschettknappar. Knapparna kan vara av olika modell där den vanligaste är i vit pärlemor med guldkant, notera dock att svarta bröst- och manschettknappar till frack betecknar sorg. Rosetten/flugan ska också vara vit i samma pikétyg som skjortan. Västen, hängslen och näsduken ska vara vita. Till detta har du ett par svarta låga lackskor.

SMOKING

Står det smoking på inbjudan så ska du bära en smoking i svart eller midnattsblått. Byxor med revärer i siden. Smokingens stilnivå ligger över kostym, men under frack. Det finns ett antal olika varianter på smokingar, dubbelknäppt eller enkelknäppt. Där den enkelknäppta är vanligast. Hitta den variant du tycker passar dig bäst och som du känner dig bekväm i. Skjortan ska vara en smokingskjorta med dubbelvikt manschett för manschettknappar. Det finns många olika varianter på smokingskjortor, stråveck eller även kallad plisserad är den vanligaste varianten. Framstycket kan även vara helt slätt med dolda knappar alt. synliga svart knappar.

När det gäller kragen på smokingskjortor finns det två alternativ: normal krage (cut away eller turn down krage) eller vingkrage även kallad ståkrage. Välj den krage som tilltalar dig. Vit näsduk i bröstfickan är ett måste. Fluga, gördel och hängslen ska vara svart . Svarta lackskor eller alternativt välputsade eleganta svarta släta herrskor. Svarta eller alternativt röda strumpor om tillställningen tillåter.

MÖRK KOSTYM

Står det mörk kostym på inbjudan så ska du bära en kostym i mörkblått, mörkgrått eller svart. En diskret rand på kostymen får förekomma. Men det blir elegantare med en enfärgad. Det går även bra att bära en väst i samma tyg som kostymen. Att föredra är en vit skjorta med manschettknappar. Men det är även accepterat att bära en ljus enfärgad pastellfärgad skjorta med eller utan manschettknappar om inte bjudningen är väldigt formell.

När det gäller färg på slips och näsduk finns det mer utrymme för egna tolkningar. Vi brukar rekommendera att välja en slips som passar in för säsongen på året, t.ex. ljusare slips på våren/ sommaren och lite mörkare på hösten/vintern. Men undvik svart eller vit slips då detta förknippas med begravning. Ett undantag man ska tänka på är att undvika att bära en slips i en klarröd färg då detta betyder enligt gammal sägen att man har haft ett förhållande med bruden. Fluga kan också vara ett roligt alternativ som gör din klädsel lite mer personlig. Till detta bär du svarta eleganta skinnskor. Är tillställningen väldigt strikt rekommenderas svarta strumpor annars kan ett par färglada strumpor vara ett roligt alternativ.

KAVAJ

Står det kavaj på inbjudan så innebär det att du har en mörk kostym eller eventuellt en ljusare kostym om tillställningen tillåter. Kavajen är den minst formella klädkoden och lämnar utrymme för egna tolkningar. Men det är ej tillåtet att ha kavaj med udda byxor. En ljus skjorta med slips eller fluga är det mest förekommande. Är tillställningen mindre formell kan man använda mer färg på skjortan och experimentera mer med slips och näsduk och strumpor. Är tillställningen ett bröllop så betyder kavaj att du ska ha mörk kostym. Svarta skor är att föredra alternativt men om du har ljus kostym kanske ett par bruna skor passar bättre.

HUR KNYTER MAN FLUGAN?

1. Ställ dig framför spegeln. Lägg flugan om halsen. Den högra änden ska vara lite längre än den vänstra.

2. Slå den högra änden över den vänstra.

3. För upp höger ände genom öglan och dra åt. Låt den andra änden hänga ner till höger.

4. Vik den nedre änden på mitten där den är som bredast.

5. För den vikta delen med vänster hand in mot halsen.

6. Ta med höger hand tag i den andra änden och lägg den över den rosettliknande vikta delen som du fortfarande håller med vänster hand.

7. Ta tag i den hängande delen där den är som bredast och för den från vänster till höger genom öglan som bildats mellan den begynnande rosetten och snaran runt halsen.

8. Dra åt knuten genom att samtidigt dra i den vänstra öglans inre halva och den högra öglans yttre halva.

SLIPS VID BEGRAVNING?

Närmast sörjande bär vit slips. Är man del av familjen, t.ex. ingift eller mycket nära vänner kan man också bära vit slips. Resterande bär svart slips.

HUR KNYTER MAN SLIPSEN?

Här nedan finns det sex förslag på olika knutar. Den som brukar vara bäst om man vill ha en lite större välformad knut är windsor

1. HALF WINDSOR

2. FOUR IN HAND

3. WINDSOR

4. CROSS KNOT

5. DOUBLE SIMPLE

6. SMALL KNOT