Favoritstaden Edinburg

Favoritstaden Edinburg

En av våra favoritstäder är EDINBURGH, och när vi skriver favoritstäder så menar vi det—en av La Chemise ägare Patrik har varit där närmare 20 gånger under de senaste åren!

Edinburgh är Skottlands huvudstad, och ett av Europas största finansiella centrum. Staden imponerar med sitt utbud av restauranger och butiker. Matmässigt finns det mycket att välja bland, allt från fine dining till street food.

Prismässigt är Edinburgh ett fynd. Jämför man med t.ex. London så är det stor skillnad på mat och dryck.

Det är lätt att ta sig till dit; flygresan tar under två timmar och från flygplatsen är det 20 minuter med buss eller taxi.

Staden är relativt liten, så stressa behöver man inte. Taxi är ett sällsynt färdmedel för oss. Som turist rör man sig för det mesta på två stadsdelar, New Town eller Old Town.

Shopping

Victoria Street

De flesta varumärken finns representerade i New Town.

George Street är full av butiker, restauranger och caféer. På Saint Andrews Square finns en miniversion av varuhuset Harvey Nichols med kläder från de mer exklusiva varumärkena.

OLD TOWN

Old Town är mycket mysigt, med spännande medeltida arkitektur och sevärdheter. Edinburgh Castle blickar ut över staden, och nära slottet ligger charmiga Grassmarket med pubar och restauranger. Vi besöker gärna Cold Town House—tre våningar mat och dryck inrett i en gammal kyrka. På taket finns en uteservering inredd som en skidanläggning med bl.a. äggliftar!

I Old Town finner du allt från souvenir-shoppar med skotskrutiga halsdukar till whiskybutiker. På senare år har det blivit fler turister i denna stadsdel så vi väljer ofta att inte spendera merparten av vår tid här.

  • The Edinburgh Grand
  • Nira Caledonia

Det finns stort utbud av hotell och det öppnar nya varje år. Vill man bo prisvärt så finns kedjan Apex med sina tre olika hotell centralt. Vi väljer gärna lite mindre och unika hotell; här rekommenderar vi några av våra favoriter.

TIGER LILY

Ett lyxigare, färgglatt townhouse med många nöjen att välja bland. Två barer och diskotek finner du i botten av huset. Fina, rymliga rum och bra mat.

NIRA CALEDONIA

Trevligt, lugnt boende i vackra New Town. Hotellet består av två charmiga townhouses, inrett i klassiskt Brittisk stil. Här bor du trivsamt med 10 minuters promenad till stadens butiker och caféer. Professionell personal som gör sitt yttersta för att göra vistelsen bra.

THE EDINBURGH GRAND

Ett av de senast öppnade boenden i Edinburgh. Hela huset är en tidigare bankbyggnad, där du bor i lyxiga, rymliga lägenheter. Komplexet har tre supersnygga barer, och på fyra trappor ligger the REGISTER CLUB, en snyggt designad bar med fokus på whiskey-drinkar. En trappa ned ligger LADY LIBERTINE med mat och cocktails, samt i markplan restaurangen HAWKSMOOR. Det är en fascinerande satsning, ett besök rekommenderas även om du inte bor här.

RESTAURANGER

  • St Honore
  • Tattu
ST. HONORE

Fransk/skotsk bistro. En liten mysig restaurang med känslan av Paris, fastän med skotska råvaror—en spännande kombination! Här byts menyn ut varje dag. Restaurangen är liten och blir snabbt full, så en bokning rekommenderas.

TATTU

En av de snyggast designade Asian Fusion-restaurangerna vi har varit på; lyxigt asiatiskt med blommor över hela lokalen. Menyn innehåller allt man kan önska sig. Varje rätt är väl genomtänkt med exceptionellt goda smaker.

DISHOOM

Indisk fusion i en enorm lokal fördelad på tre våningar. Glöm dåliga erfarenheter med lokala och trötta indiska restauranger. Här serveras indisk mat när den är som allra bäst, i modern tappning. Grymma smaker och fantastiska drinkar som Marsbans Fizz. Missa inte broccoli-salladen!

EL CARTEL

Ett litet och modernt mexikanskt ställe med hiphop i högtalarna. Lunch eller middag. Du kan inte boka här utan skriver upp dig med tidsangivelse. Lägligt nog har du BON Vivant på andra sidan gatan–som har samma ägare–där du kan fördriva tiden.

Längre väntetider brukar vi spendera på en Hidden Bar i närheten, ”Panda and Sons”. Bra drinkar med övertygande koncept

ATT GÖRA

  • Carlton Hill
  • Arthurs Seat

Skulle museum vara av intresse så har de alla i Skottland fritt inträde!

CARLTON HILL

Orkar du inte gå till Arthur's Seat så kan du se staden på Carlton Hill istället med en betydligt mindre ansträngande promenad. Ett måste om du besöker Edinburgh! Gå gärna dit på eftermiddagen vid solnedgången, här får du verkligen rätta känslan av Edinburgh. Denna plats ligger oss varmt om hjärtat då Patrik 2019 friade på denna plats!

ARTHUR'S SEAT

Ta en promenad upp till toppen av Arthur's Seat, den majestätiska kullen vid foten av staden. Därifrån har du fantastisk utsikt över hela Edinburgh med omnejd.